pátek 31. července 2020

PŘÍRODNÍ DEODORANTY || FUNGUJÍ? A JAKOU ZVOLIT FORMU? TUHÝ, SPREJ NEBO ROLL-ON?


Přírodní deodorant, bez hliníku

Přírodní deodoranty jsou v posledních letech hodně skloňované, ale není tak úplně jednoduché najít deodorant, se kterým si sednete a bude opravdu fungovat tak jak má. Deodorant nemá zabránit pocení, to je zcela přirozené a důležité pro naše tělo. Je to taková naše malá termoregulace. Pocením vyrovnáváme svou tělesnou teplotu a s potem odchází i škodlivé látky. Deodorant má "pouze" zabránit zápachu. Na trhu najdete spoustu verzí-deodoranty ve spreji, tuhé i roll-on (oblíbená kulička). Pro své testování jsem vybrala pro mě doposud neznámou značku GRoN a Benecos.
Jaká verze deodorantu mi sedla nejlépe? A dají se třiceti stupňová vedra zvládnout jen na přírodním deodorantu?



Jak zaručit, aby deodorant fungoval?


V první řadě je důležité si uvědomit, že deodorant není antiperspirant, a trošku tomu i přizpůsobit používání.

  1. Deodorant aplikovat vždy na čisté podpaží.
  2. Na oholeném podpaží funguje lépe každý deodorant, nejen ten přírodní.
  3. Doporučuji deodorant aplikovat několikrát za den, mně se osvědčíla frekvence 3x denně. Ráno, odpoledne, večer.
  4. Volte vhodné oblečení, nebo spíš, hleďte na to, jaký má vaše oblečení materiál. S polyesterem se zpotíte natotata a problém se zápachem budete mít nejspíš i s antiperspirantem :-D

GRON DEO SPRAY VITALISING


Přírodní deodorant ve spreji


Deodorant ve spreji jsem volila hlavně díky jeho praktičnosti a i po hygienické stránce je sprej asi nejlepší forma. Navíc u něj nehrozí, že zabarví vaše bílé halenky, což se občas u tuhých deodorantů může stát. Pokud tedy oblékám bílou, vždy sázím na sprej. 
Deo sprej od GRoNu je osvěžující a pokud se jím nastříkáte ráno, do oběda vydrží podpaží bez nepříjemného zápachu. Poté stačí přestříknout a deo sprej funguje dál až do večera. Před použitím je nutné ho protřepat. Pokožku nedráždí ani po holení, nevysušuje a nezanechává "ulepený" pocit.
Aktivní složkou deodorantu je triethyl citrate (zabraňuje enzymatickému štěpení složek potu) a šalvěj, která výrazně omezuje pocení.

GRoN Deo Spray Vitalising 75 ml koupíte zde.


GRON DEO STICK ESSENTIAL ELEMENTS 


Přírodní deodorant ve sticku, tuhý přírodní deodorant

GRoN nabízí i oblíbenou - tuhou verzi deodorantu. S účinkem je tuhá verze srovnatelná se sprejem, jen místo šalvěje v něm najdete propolis, který je známý pro své antibakteriální a antimykotické vlastnosti, ale i v tomto přírodním deodorantu plní hlavní účinnou složku triethyl citrate. Dále obsahuje extrakt z měsíčku lékařského, který je též antibakteriální a protiplísňový a používá se i pro citlivou či podrážděnou pokožku.
Po použití je pokožka hebká a nepříjemný zápach se nedostavil. I zde,ale doporučuji během dne přetřít, minimálně pokud se více potíte. 

GRoN Deo Stick Essential 40 g koupíte zde.


BENECOS DEO ROLL-ON MERUŇKA A BEZOVÝ KVĚT


Přírodní deodorant roll-on, deo kulička


Benecos mě zlákal nejen svou nízkou cenou, ale také vůní meruňky. I když by volba deodorantu  neměla primárně záviset na tom jakou má vůni, nýbrž na účinné složce, rozhodně jsem si ho nemohla nechat ujít.
Navíc to byla příležitost prozkoumat i levnější přírodní deodorant, i když je pravda, že GRoN jej cenou nijak výrazně nepřevyšuje. 
Kulička od Benecosu voní vážně nádherně, sladce. Funguje díky oxidu zinečnatému, triethyl citrate a obsahuje i extrakt z bezového květu, který má klidnící účinky.
Po použití mi trochu překážela lepivost, chvilku mu totiž trvá, než se do pokožky vstřebá. V tomhle mi přijde praktičtější verze ve sticku či spreji. Nicméně to na účinku nic nemění, a deodorant si s bakteriemi v našem podpaží hravě poradí. 

Benecos Deo Roll-On meruňka a bezový květ 50 ml koupíte zde.



U použití přírodních deodorantů samozřejmě záleží, jak moc se potíte. A podle toho zvažte, jak často deodorant použít. Já se potím dá se říct středně. Nemám problém s nadměrnou potivostí, ale že by se mé potní žlázy umoudřily natolik, že bych se nepotila vůbec, to se rozhodně říct nedá :-D.
Pokud si nejste jisté použitím přírodních deodorantů, protože jste zvyklé na ověřenou klasiku, zkuste je nejdříve vyměnit na noc nebo na domácí použití. Získáte pocit jistoty a nebudete se tolik potit už jen kvůli tomu, že by vám strach ze zápachu způsobil další stres, který by vyvolal vlnu pocení. Ve chvíli, kdy si budete jisté, přesedláte na přírodní a zdravější formu deodorantu třeba i na celý den. Všechny zmíněné deodoranty jsou bez obsahu hliníkových solí. Na otázku, zda deodoranty zvládly i 3O-ti stupňové vedro, mohu odpovědět, že ano, je ale třeba, aplikovat je častěji než jednou denně.


A co vy? Zkoušeli jste nějaký přírodní deodorant? Nebo máte strach, že nebude fungovat? 



*Moc děkuji eshopu 

1 komentář:

  1. Konečně někdo, kdo ví, že deodorant nemá zabraňovat pocení. :D :)
    Každopádně přírodní deodorant jsem ještě nezkoušela.. já mám jeden oblíbený od Baley a jeden od Adidas.. Ale mohla bych zkusit i něco jiného. :D

    OdpovědětVymazat