sobota 8. prosince 2018

THERMEENO || BEZSTAROSTNÉ MĚŘENÍ TEPLOTY S MOBILNÍ APLIKACÍ


Dnešní recenze bude věnovaná hlavně maminkám menších dětí a hned se dozvíte proč.
Ve chvíli, kdy děti onemocní je to zátěž jak pro ně, tak i pro maminky, které nejen, že pečují o dětátko přes den, ale také v noci, podávají léky, kontrolují teplotu, zda se nezvedá, či zda po podání léku alespoň o trochu klesla. Měření přes noc je tak složité a my maminky se vždy modlíme, abychom dítě neprobudili, a když už, tak aby v klidu usnulo. Samozřejmě někdy je vyndání z postýlky nevyhnutelné, ale proč dítě budit, pokud v klidu spí a vy jen chcete ověřit teplotu?


 A víte, že existuje teploměr, který bude mít vaše dítě ( a nebo také dospělý) v podpaží po celou noc, aniž by ho to obtěžovalo a vy budete sledovat teplotu na svém chytrém telefonu?
THERMEENO je malý snímač teploty, který propojíte s aplikací ve svém chytrém mobilním telefonu. Snímač přilepíte do podpaží, a pak už jen kontrolujete teplotu ve svém telefonu.



Doposud jsem si myslela, že nejspolehlivější měření je v zadečku, musíte ale dítě vzbudit, nebo alespoň naše malá Kačka, se probere i po tom co okolo ní vrznete podlahou, natož když jí dáte teploměr mezi půlky :-D Měli jsme doma i  bezkontaktní teploměry,ale levná verze teploměru byla dost nepřesná, i ta dražší občas ukazovala rozdílné teploty. Proč tomu tak je? A proč je běžné měření digitálními teploměry nepřesné. Pamatujete na rtuťové teploměry? Jako dítě jsem měření rtuťovým teploměrem nesnášela, asi je vám jasné proč, strašně dlouho jsem musela tisknout ruku k tělu, a v tom je právě to kouzlo. To co chceme zjistit není povrchová teplota těla, nýbrž, teplota jádra těla a tu nezjistíte po pár vteřinách, kdy v podpaží tisknete digitální teploměr a po chviličce vám zapípá. Podpaží ještě není správně zahřáté, a tak ani nemůže přesně teplotu naměřit. Měření teploty v zadečku je sice spolehlivější, má i svá ale. A to největší ale je, že je to prostě nepříjemné, miminko vám moc odporovat nebude, zkuste ale takhle změřit předškoláka :-D Nadšený asi nebude, navíc spolehlivá teplota, je až 5 cm hluboko, na což ani nejsou teploměry stavěné a upřímně, dovedete si to představit? Brrr...
Bezkontaktní teploměry budou nepřesné ještě víc, teplota naměřená v chladné místnosti s průvanem, nemusí být stejná, jako když se měříte kousek od rozpáleného krbu.
S měřením teploty je to docela věda a věřte, ani já sama před sepisování tohoto článku, netušila, že je to až tak složité.


Jednou z hlavních výhod teploměru THERMEENO je, že budete měřít teplotu v čase, teplota během dne kolísá a vy budete mít naprostý přehled o tom, zda teplota klesla po nasazení léků nebo je potřeba přejít k dalším opatřením. Ve chvíli, kdy dorazíte k lékaři, obzvlášť s malým dítětem, bude se vás ptát, jak se teplota vyvíjela během dne, kolik jste naměřili ráno, kolik večer a zda zabraly léky( tyhle rady se budou hodit především novopečeným matkám). Teplotu si můžete ukládat i do "deníčku" v mobilní aplikaci THERMEENO, nemusíte si tak tyto hodnoty pamatovat, či dokonce psát.

CO NAJDETE V BALENÍ?


snímač
baterie
nástroj na vyjmutí baterie
10 oboustranných fixačních pásek
pouzdro na teploměr




JAK POUŽÍVAT THERMEENO?


Použití je opravdu jednoduché. Já jsem si nejdříve stáhla aplikaci THERMEENO do svého telefonu ( stahovat můžete v Google Play nebo App Store, aplikace je samozřejmě zdarma).
Poté jsem se vrhla na snímač, nejprve jsem vložila baterii a snímač zapnula. Pro přenos musíte mít na svém telefonu zapnutý bluetooth, spustíte aplikaci a je hotovo.
Na snímač přilepíte fixační pásku a chvilku ji přitlačíte k snímači, je to z toho důvodu, že lepidlo se aktivuje díky teplu, poté odlepíte folii, přilepíte co nejhlouběji do podpažní jamky a opět chvilku přidržíte.
Pokud si nebudete jisté, jak THERMEENO nalepit, vložit baterii a podobně, v mobilní aplikaci najdete i přehledné video návody.
Musím uznat, že celý systém je velice propracovaný, intuitivní a jednoduchý. Pokud je snímač správně nalepený, neměl by vám překážet, a to ani při spánku, musela jsem si to také sama zkusit :-D

JAK VYPADÁ THERMEENO APLIKACE A CO V NÍ NAJDETE ?




V aplikaci toho najdete poměrně dost, nejdůležitějším ukazatelem je samozřejmě stav připojení.
 Pokud svítí indikátor zeleně, snímač je připojen, modrá probíhající tečka značí vyhledávání signálu, žlutá tečka, že hledání bylo zastaveno a červená tečka, že snímač není připojen.

Dalším neméně důležitým prvkem je teplota, a to teplota správného měření, která je vyznačená velkými číslicemi. Pod tímto údajem najdete i teplotu aktuální, pokud máte zrovna špatnou polohu pro měření. Teplota se vám bude zobrazovat i formou grafu, přehledně si tak zkontrolujete jaká teplota byla na začátku, v průběhu měření i na jeho konci, můžete se podívat i zpětně do historie měření.

Aplikace vám povolí měření různých osob, což se hodí zejména, pokud máte více dětí, můžete použít i více snímačů a měřit teplotu současně.
V aplikaci najdete i různá upozornění - vysoká teplota, nízká teplota, dlouhodobě nesprávné měření či výpadek signálu, na vše si můžete nastavit hlasitý alarm.
Funkci DENÍČEK využijete pro váš osobní přehled, můžete si zde zapisovat zda a co dítě jedlo, kolik toho během dne vypilo, můžete přiložit i fotografie.
Vyzdvihnout bych chtěla i NÁVODY, kde najdete instruktážní videa, například postup nalepení, postup připojení snímače a další.
Kdybyste si chtěli cokoliv o snímači tělesné teploty THERMEENO dohledat, v aplikaci najdete i velice přehlednou uživatelskou příručku :-)


CO JE TO NESPRÁVNÉ MĚŘENÍ?


Může se stát, že bude mít dítě zvednutou ručičku a následkem toho se snímač ochladí, THERMEENO vám ukáže stav, kdy jste naposledy měřili správně i aktuální stav.

Pokud se vám stane, že během snímání ztratíte signál, veškerá data, která snímač nashromáždil během toho, kdy byl zapnutý se vám načtou do mobilní aplikace. Nemusíte se tak bát, že o data přijdete.

Teploměr můžete mít přilepený v podstatě celý den, při běžném provozu nijak nepřekáží, a pokud bude horečka vysoká, uvítáte určitě možnost, že teploměr může být připevněný až 24 hodin.

Jelikož THERMEENO přenáší data pomocí bluetooth, tak je jeho dosah omezený, po 15 metrech signál ztratíte, záleží také jak silné máte zdi a další překážky.

PÁR RAD NA ZÁVĚR


Pokud máte děťátko ve věku 1-2 roky, možná nebude úplně spolupracovat, což je pochopitelné, děti jsou zvědavé a budou asi chtít vědět, co že to vlastně mají v podpaží. Doporučuji THERMEENO přilepit až po tom, co děťátko usne, aby si teploměr samo neodlepilo. Moje Kačka je krátce po usnutí úplně "gumová" a v klidu ji mohu teploměr nasadit, navíc poloha v leže je ideální pro nasazení snímače druhé osobě. Nejdříve si nahmatám podpažní jamku a teprve poté přilepím snímač. Naopak po půlnoci ji vzbudí i špendlík, který spadne na zem, proto jsem ráda, že ji kvůli měření nemusím sundávat pyžámko a plenku. Snímač trochu přesahuje podpaží, a tak je to naprosto v pořádku, je to kvůli signálu, zároveň ale nepřekáží.

Holkám oblékám přiléhavé pyžámko, aby se teploměr co nejméně hýbal, děti jsou vrťochové :-D

Při sundávání se vám nejdříve odlepí samotný snímač, fixační páska zůstane na těle.
Pro dospělého není odlepování pásky nikterak bolestivé, Tinka už trochu protestovala, že ji to bolí, ale zvládla to :-)
Problém nastal u Kačky, chtěla jsem ji pásku opatrně sundat, ale byla chudák úplně hysterická, jen jsem zkusila, jestli náplast půjde dolů sama nebo ji budu muset trochu "pomoct".  Náplast jsem ji tedy nechala v podpaží a pomohl mi strýček google.

Našla jsem pár tipů jak bezbolestně sundat náplast :

1)  Jako první jsem zkusila lékařský lihobenzin, který mi doporučila i lékárnice - zkoušela jsem to na sobě a funguje to perfektně.

2) Na Kačku jsem nakonec použila obyčejný šampon, chvíli s ní pásku masírovala a ta krásně, bezbolestně pustila, Kačka už byla nedůvěřivá a do podpaží mě nechtěla vůbec pustit, ale nakonec jsme si s fixační páskou poradili.

Kačka má suchou a citlivou pokožku, fixační páska ji opravdu držela jako přibitá, takže u menších dětí doporučuji nezkoušet, zda půjde náplast odlepit, ale rovnou použít jeden ze způsobů. Místo, kde byla páska nalepená, nebylo vůbec podrážděné ani začervenalé.


Žádný z postupů nepoužívejte na snímač, ten vám půjde krásně dolů sám od sebe. Očistíte ho 60% alkoholem, který koupíte v lékárně , stejně můžete očistit i pokožku před aplikací i po sundání THERMEENA.

Vždy používejte novou fixační pásku, koupit je můžete zde.

Pokud snímač sami nevypnete, po několika hodinách se vypne sám.

Data z měření můžete exportovat a odeslat e-mailem ( to se bude hodit především praktickému lékaři).


THERMEENO kontinuální snímač tělesné teploty koupíte momentálně za 1990 Kč zde.



S THERMEENEM jsem spokojená, je to skvělá vychytávka, náš byt je rozlehlejší, takže mi signál nedosáhne až do postele, stejně ale doporučuji dítě překontrolovat. Nikdy nemůžeme spoléhat na techniku na 100%. Nadšená jsem hlavně z toho, že nemusím holky kvůli měření budit, mám perfektní přehled o jejich teplotě a až mi doopravdy omarodí, nebudu muset zapisovat, kolik vypily tekutin a jak často a jaké jsem jim podávala léky. V aplikaci budu mít vše přehledně pohromadě.

A co vy? Jaký používáte teploměr? Zaujal vás THERMEENO?


Moc děkuji e-shopu Lékárna.cz za poskytnutí produktu k recenzi.

4 komentáře:

  1. Zajímavá vychytávka pro ty kdo má děti. Abych byla upřímná, tak teploměr nevím, kde doma máme :-) máme takový ten obyčejný rtuťový z dob raz dva ale funguje a digitální. U nás doma moc nemocný nejsme a děti ještě nemám.

    Terezah-style

    OdpovědětVymazat
  2. Tak o tomhle slyším prvně :) Asi to bude způsobeno i tím, že jsem bezdětná a doma taky používáme klasický skleněný teploměr pod paži. Každopádně jednou se mi může hodit o něčem takovém vědět :)
    Elle about everything

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě, s dětmi se toho spoustu změní a člověk se pak snaží vymyslet psí kusy, aby děti nevzbudil :-)

      Vymazat