sobota 14. července 2018

KNÍŽKY PRO DĚTI || Damídci aneb ochránci pohádkového světa


Přes léto si ty naše ratolesti užijeme tak trochu více, děti mají prázdniny a nám nezbývá nic jiného, než vymyslet nějaký ten parádní program. Když je venku krásně a svítí sluníčko, nebývá to problém, ale ve dnech kdy je zamračeno, zkuste vzít do ruky knížku. My se snažíme číst každý den, i když to občas nevyjde, znáte to, někdy holt není čas, přesto vnímám čtení jako úžasnou příležitost, jak být spolu, můžem se přitulit  na gauči nebo v posteli, Tinka si prohlíží obrázky, fantazie jí jede na plné obrátky a já čtu a koukám jak moc jí to baví, jak moc je ráda, že je s mámou a jak moc jí pohádka vtáhne.




Čtení je pro děti nesmírně důležité, pamatuji si jak jsem jako dítě milovala chvíle v knihovně, kam jsem chodila se ségrou a přečetla hory knih, je mi trochu líto, že v dospělosti už se četbě tolik nevěnuji. Moc bych ale chtěla, aby i moje holky měli kladný vztah ke knihám, ke čtení.
Knihy rozvíjejí fantazii, obzvláště v raném věku jim to v té hlavičce šrotuje o sto šest a kniha je ta správná volba, kde se mohou s fantazií vyřádit nejvíce, mohou si představovat, jako by v knize sami byli, jakoby oni byli hlavními postavami.


V poslední době čteme nádhernou dětskou knížku Damídci aneb ochránci pohádkového světa.
Damídci jsou malý skřítkové, kteří chrání pohádkový svět, usilují o to, aby pohádky probíhaly tak, jak mají, protože někdy se i pohádky popletou a pak zmizí z pohádkového světa.  Každý Damídek má svou specializaci a schopnost, hodí se proto každý pro záchranu jiné pohádky. Asi vás nepřekvapí, že Tinka má každou chvilku oblíbeného jiného Damídka, jednou je to Vílinka jejíž schopností je neviditelnost a jindy zase nejdrsnější z Damídků Tesák, který se umí proměnit ve vlka a jestřába :-D
Knížka ukazuje dětem, že vše se dá vyřešit, stačí jen správný způsob, a také, že svět není černobílý, pohádky se totiž snaží poplést čarodejnice Čarimari, která kdysi také byla hodnou pohádkovou postavou, a o tom jak se stala zlou je v knížce také jeden příběh. Knížka je vtipná, čtivá a z každé pohádky plyne i ponaučení.


V knížce najdete krásné ilustrace Hany Kroupové, obrázku je v ní habaděj, co si budem povídat i to je u dětí důležité, Tinka si v ní kolikrát jen tak listuje.
Damídci jsou určení pro předškoláky a malé školáky, tomu odpovídá i velikost písma. Nebojte, nejsou to žádné malé blešky, písmenka jsou dostatečně velká, tak aby se dobře četla.
Tinka si Damídky nesmírně oblíbila a já jsem ráda, že máme změnu od klasických princezen, Popelek, Karkulek a Růženek. :-)
Navíc, což nebývá u knížek pro malé čtenáře pravidlem, Damídci mají moc pěkný originální příběh.
Doma máme spousty knížek, které jsou jako přes kopírák. To se ale Damídků netýká :-)



Mně si líbí, že je knížka od českého autora. David Řezanina, který knížku napsal, nám ji poslal k recenzi a moc děkujeme. Taky máte radši "naše" české knížky?  My se s Tinkou moc těšíme na nějaké to pokračování Damídků a lotroviny Čarimari a jejích pomocníků :-), určitě  až vyjde, rádi si knížku pořídíme.





Dětskou knížku DAMÍDCI, ANEB OCHRÁNCI POHÁDKOVÉHO SVĚTA koupíte zde.
Na Damídkovské stránky, můžete mrknout zde.

A co vy? Čtete dětem? A jaké knížky
máte rádi?


4 komentáře:

  1. Na to se těším, až budu miminku předčítat ke spaní pohádky :))
    V3ronika life

    OdpovědětVymazat
  2. Tinka je moc šikovná, taky mě bavilo, když mi rodiče četli. Kniha vypadá hezky, obrázky jsou opravdu pěkné, takže věřím, že si Tinka v ní i jen tak listuje. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat